събота, 19 май 2012 г.

ДУРАНКУЛАК
kashti-zagosti-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
къщи за гости в Дуранкулак Дуранкулак къщи
vili-podnaem-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
вили под наем в Дуранкулак Дуранкулак вили
hoteli-ol-inkluziv-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
хотели ол инклузив в Дуранкулак Дуранкулак хотели
bungala-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
бунгала в Дуранкулак Дуранкулашко езеро бунгала
noshtuvki-kampingi-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
къмпинги на в Дуранкулак Дуранкулак къмпинги
kvartiri-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
нощувки, квартири в Дуранкулак Дуранкулак квартири
restoranti-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
ресторанти в Дуранкулак Дуранкулак ресторанти
mehani-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
механи в Дуранкулак Дуранкулак механи
kashti-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
хотели къщи вили в Дуранкулак Дуранкулак барове
vili-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
нощувки квартири в Дуранкулак Дуранкулак дискотеки забавления
prirodni-zabelejitelnosti-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
забелжителности музей в Дуранкулак Дуранкулак забележителности
hoteli-krapets-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
културни исторически забележителности около Дуранкулак
kashti-krapets-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
летни курорти на Южното Черноморие Дуранкулак курорти
vili-krapets-durankulak.tourism-hotels-bulgaria.com
туризъм край Дуранкулак Дуранкулак еко туризъм Северно Черноморие
Село Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България, едва на 5 км южно от границата с Румъния и на 2 км от морския бряг. Името му произлиза от турски и означава “стоящото ухо”, заради приликата с формата на Дуранкулашкото езеро. Разположено на км югоизточно от Дуранкулак, и разделено от морето с пясъчна коса се намира защитената местност Дуранкулашкото езеро. Познато още като Орловото (Карталийското) езеро или “блатото”, както го наричат местните, то не е много дълбоко и е повече от два пъти по-дълго, отколкото широко. Всеки любител на прородата непременно посетете трябва да го посети за да наблюдава някои редки и застрашени представители на флората и фауната.

Дуранкулашко езеро

Дуранкулашко езеро е разположенo в най-североизточната част на България, на около 6 км от Българо-Румънската граница. Езерото е сред най-значимите влажни зони на България. Заедно с Шабленско-Езерецкото езеро то е единствения крайбрежен лиман по бълг. Черноморие със запазен естествен характер. Около южните брегове на езерото се намират останки от някогашни първични степи - един от най-редките типове екосистеми в България. В района на езерото се срещат 5 ендемични растения за Балканския полуостров и други 27 вида с важна международна и национална консервационна значимост. Находището на Sch.triqueter e най-представителното в страната. Най-голямо е значението на мястото за опазване на птичата фауна като зимуващите популации на 4 вида водолюбиви птици (малък корморан - Halietor pygmeus, голяма белочела гъска - Anser albifrons, сива гъска - Anser anser и червеногуша гъска - Branta ruficollis) имат главна заслуга за международното признание на влажната зона като Рамсарски обект.

 Дуранкулашко езеро и съседните Шабленски езера формират заедно най-многочисленото съвременно зимовище на застрашената от изчезване в световен мащаб червеногуша гъска. Природния комплекс е разположен на миграционния път Via pontica и осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Обекта е с международно значение за 3 гнездящи вида птици - малък воден бик (Ixobrychus minutus), морски дъждосвирец (Charadrius alexandrinus) и черночела сврачка (Lanius minor), както и от особена важност в национален мащаб за гнезденето на белооката потапница (Аythya nyroca), немия лебед (Cygnus olor), тръстиковия блатар (Circus aeruginosus), турилика (Burhinus oedicnemus), дебелоклюната чучулига (Melanocorypha calandra) и индийското шаварче (Acrocephalus agricola). Езерото има сериозен потенциал за съхраняването на дивия шаран (Cyprinus carpio), а пясъчните дюни са убежище на многочислена и стабилна популация на сирийската чесновница (Pelobates syriacus). Степните местообитания около езерото са важни за опазването на пъстрия пор (Vormela peregusna), нютоновия хомяк (Mesocricetus newtoni) и лалугера (Spermophilus citellus).

 ИСТОРИЯТА:

 Археологическите разкопки в Дуранкулак започват през 1974 г. от научен колектив под ръководството на проф. д-р на и.н. Хенриета Тодорова. Направените там открития донесоха много нови знания относно праисторията и ранната история на Балканския полуостров. Дуранкулак е комплексен археологически обект, където са представени върховите моменти от праисторията на Добруджа.

 На западния бряг на Дуранкулашкото езеро има землянки от първите земеделци на Добруджа (5100 - 4700г. пр.н.е.), могилни погребения от протобронзовата епоха (3500 - 3400 г.пр.н.е.) и късноантичен сарматски некропол. Там са разположени и некрополите, оставени от хората, населявали Големия остров в езерото.

 Проучените над 12 000 праисторически погребения, наред с некрополите от Девня и Варна, показаха, че западните брегове на Черно море са били люлка на най-древната протоцивилизация на човечеството. На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира енеолитна селищна могила (4600 - 4200 г. пр.н.е.), която е паметник на културата с национално значение. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300 - 1200 г. пр. н.е.).

 На 26 м навътре в скалния масив на острова е изсечен елинистически пещерен храм на богинята Кибела ( 3 в. пр. н.е.), а върху целия остров е било разположено укрепено прабългарско селище от 9 - 10 в. Част от него е експонирана.

  Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в село Дуранкулак до Дуранкулашкото езеро на Северното Черноморие.

 www.durankulak.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар