събота, 19 май 2012 г.

град Балчик, хотели, къщи, вили за гости, под наем

Хотели в Балчик хотели, къщи за гости, под наем в Балчик, вили под наем, за гости в Балчик, нощувки в Балчик, стаи за гости в Балчик, квартири в Балчик, хижи в Балчик, ресторанти в Балчик, механи в Балчик, барове в Балчик, природни забележителности в Балчик, културни, исторически забележителности в Балчик, музеи в Балчик, бизнес. Bulgaria travel, holidays in bulgaria of balkans, hotels in bulgaria, tourism in bulgaria, balkans, vacation in bulgaria of balkans

България-град Балчик, област Добрич
Град Балчик е безспорно един от най- живописните по северния българския черноморски бряг. Градът е разположен терасовидно и се белее над морето. Намира се на 18 км от Каварна, на 29 км северно от Варна и на 470 км от София.
На мястото на града още в тракийско време на платото е имало селище. През V век пр. н. ера по тези места идват гръцки преселници, които били запленени от красотата на морския бряг и основават свой град. Плодородната земя била засадена с лозя и хората произвеждали великолепно вино. Те имали за свой покровител бог Дионисий, когото изсичали върху монетите си. Градът бил наречен в негова чест Дионисиполис. Той станал важен център, който привличал с богатствата си.
След поредица нашествия и разрушения на римляните градът започнал да запада. В средните векове става владение на болярина Балик, от когото идва и новото му име. След 1912 г., поради пораженията, които България претърпява в Балканската война, градът преминава в територията на Румъния. Тогава по тези места идва румънската кралица Мария, която е пленена от красивия бряг и построява тук своята любима лятна резиденция, наречена „Тихото гнездо” с богатата Ботаническа градина. След 1940 г. Балчик е върнат отново в територията на България.
 Днес градът привилича туристите с неповторимостта на старинните си къщи и улици, които са съхранили древната му атмосфера. Много са обектите, които предизвикват интерес - Етнографският музей, старата турска джамия, църквата "Св. Никола". С най-голям интерес се ползват Дворецът и Ботаническата градина - най-голямата на Балканския полуостров и втора по големина в света. Тук могат да се разгледат изключително редки растителни видове.
 Северно от града се намира Археологически резерват Калиакра.
Поне три легенди са свързани с това място. Според най-популярната 40 девойки сплели косите си и скочили от носа в морето, за да се спасят по време на Османското робство. Носът се свързва още и със Свети Никола, както и с укрито в пещерите съкровище.

На разположение на туристите в Балчик са много частни квартири и хотели, в които ще намерите домашен уют и приятна обстановка.
Бреговата ивица край града е с дължина 4 км. Пристанището се ползва от средно големи пътнически и търговски плавателни съдове.
На 4 км източно от града се намира местността "Тузлата", известна с лечебната си кал, която се прилага при костни заболявания
В град Балчик има и минерални извори, имащи температура до 31° С, които се използват за лечение чрез пиене.

Туристически информационен център

 гр. Балчик 9600,област Добрич ул."Приморска" № 25А, тел./факс: 0579 / 7-69-51
Туристически сайт: http://www.balchik.info/
Сайт на общината: http://www.balchik.bg/

Информация за Двореца и Ботаническата градина:  0579/ 744 52 или на 0579/ 768 51 (музей Двореца).
 Бързи връзки към хотели, къщи за гости, вили под наем, бунгала, апартамени, квартири, ресторанти, барове, дискотеки, забавления, природни забележителности, културно-исторически забележителности, музеи, туристически агенции, туроператори, фирми, туризъм, ваканция, пътуване, почивки в град Балчик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар